Tranås från förr

Ett allmänt intresse för ”gamla tider” har inspirerat till denna webbplats (eijesarkiv.se) Bakom står hembygdsforskaren Eije Fasth som under många år har samlat tusentals bilder och skrivit flera berättelser från Tranås och trakten häromkring. Avsikten är att redovisa dessa samlingar och göra dem tillgängliga för allmänheten.

De flesta sidor är bildspel (PowerPoint) i PDF-format som visas i helskärm.
De stängs genom att sidfliken i skärmens överkant kryssas bort. Till exempel:

Om det uppstår undringar om bilderna eller berättelserna, kontakta Eije på e.fa@live.com.

Eije:
Idén att arkivera bilderna i min dator kom från början av mina gamla vänner från Tranås Hembygdsförening, Mats-Olof Hellberg, Gösta Sanfridsson och inte minst Ivar ”Galtåsarn” Adolfsson som gav mig första kicken.

När informationen spred sig genom Tranås-pressen började det strömma in bilder, tidningsklipp och historiska berättelser. Jag fick och får fortfarande samlingar med bilder och information från privat arvegods som legat gömda i åratal, det blev även respons från föreningar, klubbar och företag.

I denna bildsamling finns många fotografer representerade, dels privata, men många av våra tidigare kända fotografer. Av dessa fotografers anhöriga har jag fått ett muntligt godkännande att få använda bilderna till min hembygdsforskning.

Men den stora överraskningen blev när jag fick hela Tranås Pappershandels enorma fotosamling, c:a 200 000 med vykort, bilder, negativ och glasplåtar. Upphovsrätten följde med gåvan.

Det tog mig fyra år att sortera, skanna och katalogisera. Nu var det bara att skaffa fram och läsa så många hembygdsböcker som möjlig för att få den information och fakta som behövdes för att bilderna skall få ett liv och identitet och på så sätt kan jag göra mina bildberättelser som finns här på hemsidan.

Om det uppstår undringar om bilderna eller berättelserna, kontakta Eije på  e.fa@live.com .

Du kanske har frågor eller gamla bilder, tidningsklipp eller berättelser från gamla Tranåstrakten och som kan tänkas passa in i denna samling, skicka gärna ett mail till Eije. Använd e-post-adressen ovan.

Om du vill använda några bilder från denna webbplats, vore det trevligt om du meddelade Eije Fasth och berättade i vilket sammanhang bilderna ska användas .

Mycket nöje!